top of page
  • Foto van schrijverCirkelcoördinator

Hoe Verloopt een COSA Bijeenkomst?

COSA, Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid, is een methodiek die ontstaan is in Canada om nieuwe zedenfeiten te voorkomen. Een groep vrijwilligers gaat onder begeleiding van een professionele COSA Coördinator aan de slag om een pleger van zedenfeiten te helpen zijn leven op orde te krijgen om recidive te voorkomen.


Tijdens de bijeenkomsten begeleid de COSA Coördinator de cirkel bij het in kaart brengen van de verschillende levensdomeinen van het "kernlid" (de dader). Samen gaan we op zoek naar hoe COSA het kernlid kan ondersteunen en wordt er een stappenplan uitgewerkt.


Laat ons als voorbeeld een kernlid nemen dat werkloos is. Het kan zijn dat het kernlid zelf aangeeft dat hij graag werk zou willen vinden of een nuttige dagbesteding wil hebben. Of het kan zijn dat het zoeken naar werk hem als voorwaarde werd opgelegd. In de COSA bijeenkomst brainstormen we samen over hoe COSA hem daarin kan ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Gesprekken en educatie over persoonlijke hygiëne

  • Met het kernlid gaan shoppen voor een professionele outfit

  • Helpen bij het opstellen van een CV

  • Zoeken naar gepaste vacatures

  • Samen langsgaan bij een interim kantoor of de VDAB

We maken een stappenplan en schrijven concrete doelen op. Samen gaan de vrijwilligers met het kernlid aan de slag om deze doelen stapsgewijs te verwezenlijken.


Het uitwerken van het stappenplan gebeurt binnen de gebouwen van I.T.E.R. in Brussel en onder begeleiding van de COSA Coördinator. Voor de praktische verwezenlijking van de doelen gaan vrijwilligers vaak ook buiten de muren van I.T.E.R. samen op stap, weliswaar binnen Brussel.


Wil jij graag vrijwilligerswerk doen en overweeg je om COSA vrijwilliger te worden? Aarzel niet om contact op te nemen.


Ben je veroordeeld voor zedenfeiten en zou je graag de ondersteuning krijgen van een COSA Cirkel? Neem vrijblijvend contact op.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page