top of page
  • Foto van schrijverCirkelcoördinator

COSA Verlaagt Recidive met 70%

Bijgewerkt op: 10 feb.

Een veel gestelde vraag is: werkt CoSA en hoe wordt het succes van CoSA beoordeeld of gemeten?


In CoSA, professionals en vrijwilligers werken samen om een cirkel te vormen rond een pleger van seksueel grensoverschrijdend gedrag met gemiddeld tot hoog risico op herval, die wordt vrijgelaten uit de gevangenis of die een alternatieve sanctionering heeft gekregen.


Samen weren ze eraan om de pleger te ondersteunen in zijn/haar re-integratie in de maatschappij door sociale isolatie en uitsluiting te voorkomen en hem/haar door een kracht-gerichte aanpak te ondersteunen in het uitbouwen van een zinvol leven.


Het uiteindelijke doel van CoSA is: geen nieuwe slachtoffers!


Wanneer de effectiviteit van CoSA wetenschappelijk wordt onderzocht, kan er dus onderzocht worden naar het recidive.


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat CoSA recidive significant terugdringt.


Een Canadese studie (Wilson, Picheca en Pinzo, 2005) doet verslag over de opvolging van recidive van 60 zedendelinquenten actief in een cirkel in vergelijking met een controlegroep van 60 plegers weliswaar met behandeling, maar zonder begeleiding van een cirkel. Na 55 maanden werken met deze cirkels bleek er 70% minder recidive gepleegd te zijn in de CoSA-groep vergeleken met de controlegroep.


In 2009 toonde een herhalingsstudie onder nieuwe kernleden een reductie aan van 80% (Wilson, Cortoni en McWhinnie, 2009). Deze doeltreffendheid is gebaseerd op een combinatie van sociale steun, aansporing tot zelfredzaamheid en adequate monitoring. Deze studie stelt wel duidelijk dat CoSA met een behandeling gecombineerd dient te worden.


Ook in Vlaanderen wordt er momenteel wetenschappelijk onderzoek naar CoSA gedaan. We hopen om eind 2023 de eerste resultaten hiervan te kunnen lezen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page